Een beetje geschiedenis

In 1993 creëerden 11 enthousiaste vrijwilligers de VZW van het Biermuseum van Schaarbeek, en worden de directeuren. De gemeente Schaarbeek stelt het voormalige ongebruikte technische gedeelte van de school Rue de la Ruche ter beschikking.

Een oprichter stelt zijn verzameling van ongeveer 300 flessen belgische bieren ter beschikking van het museum. Dit was het uitgangspunt van de collectie, en vanaf dat moment begon onderzoek bij brouwerijen, rommelmarkten, met de eigenaren van machines, gereedschappen, documenten, promotieartikelen, flessen, glazen …

Op 26 maart 1994 werd het museum officieel ingehuldigd en de Schaerbeekoise gepresenteerd aan het publiek, op dat moment had het museum slechts 2 zalen en een kleine taverne. Twee jaar later, op 22 maart 1996, werd een nieuwe zaal met een grotere taverne ingehuldigd.

Tegenwoordig biedt het museum een ​​collectie van meer dan 2500 flessen belgische bieren,en ongeveer 5000 glazen. Oude machines voor het maken van bier, tonneliersgereedschappen, borden, dienbladen, verschillende reclame-objecten, oude documenten, … bestaande of ontbrekende brouwerijen.